Ιστορία & Κληρονομιά

H Ανώσκελη είναι ένα μικρό αγροτικό χωριό σε υψόμετρο 250μ καλυμμένο από ελαιώνες, αμπελώνες, λεμονιές και πορτοκαλιές. Στο μικρό χωριό της Ανώσκελης γεννήθηκαν τα αδέλφιά Μαμιδάκη, σε μια εποχή έλλειψης πόρων και ισχνών προοπτικών για το μέλλον. Αψηφώντας όλα τα εμπόδια κατάφεραν να μορφωθούν και να μετακομίσουν στην Αθήνα προκειμένου να χτίσουν εξαρχής μια νέα ζωή. Στη δεκαετία του 1960, υπό τη ηγεσία των μεγαλύτερων αδελφών Κυρ\ιάκου, Γιώργου και Νικου η οικογένεια αναμείχθηκε ενεργά στον κλάδο των επιχειρήσεων πετρελαίου και σ ίδρυσαν μια από τις μεγαλύτερες εταιρείες εμπορίας πετρελαίου. Οι δραστηριότητές του επεκτάθηκαν στην συνέχεια και σε άλλους τομείς της οικονομίας στους οποίους και δραστηριοποιούνται μέχρι σήμερα (ναυτιλία, ξενοδοχεία κλπ) Παρά την αυξανόμενη επιτυχία σε όλες τις πολυσχιδείς καινοτόμες δραστηριότητές τους, η οικογένεια παρέμεινε πιστή στο μέρος καταγωγής της και τις παραδόσεις του.

Η παραγωγή ελαιολάδου ήταν μια παράδοση της οικογένειας την οποία εξασκούσαν για περισσότερες από τρείς γενιές. Το 1983 ιδρύθηκε η ΑΝΩΣΚΕΛΗ Α.Β.Ε.Ε. ενώ το 1988 αγοράστηκε ο παλαιός ελαιόμυλος και ανακατασκευάστηκε για ιδιωτική χρήση. Εκείνο τον καιρό η παραγωγή του ελαιολάδου εκλήφθηκε σαν μια συνέχεια στης παράδοσης της οικογένειας και σαν χόμπι προκειμένου να καλύψει τις ανάγκες της οικογένειας και φίλων.

Σταδιακά τοπικοί αγρότες άρχισαν να φέρνουν τις ελιές τους για έκθλιψη. Καθώς περνούσε ο καιρός ο όγκος παραγωγής μεγάλωσε και η φήμη του έξτρα παρθένου ελαιόλαδου ΑΝΩΣΚΕΛΗ αυξήθηκε σε δημοτικότητα. Το 2004 η ΑΝΩΣΚΕΛΗ Α.Β.Ε.Ε. αποφάσισε να προχωρήσει με μια δεύτερη ανακατασκευή του εργοστασίου ελαιολάδου και να αγοράσει την πρώτη μηχανή εμφιάλωσης.

Με τον καιρό η οικογένεια επέκτεινε τις αγροτικές της δραστηριότητες στην παραγωγή Κρητικού κρασιού καλλιεργώντας αμπελώνες που βρίσκονται διασκορπισμένοι στα περίχωρα του χωριού Ανώσκελη. Το 2009 κατασκευάστηκε η μονάδα του οινοποιείου, ολοκληρώθηκε η επιπλέον ανακατασκευή του ελαιουργείου με επέκταση των εγκαταστάσεων προκειμένου να στεγάσει τη σύγχρονη γραμμή εμφιάλωσης με νέο και υπερσύγχρονο εξοπλισμό. Τα γραφεία και η αίθουσα Οινογευσίας ολοκληρώθηκαν μόλις το 2014.

Η Ανώσκελη Α.Β.Ε.Ε κατάφερε να κατασκευάσει ένα τεχνολογικά προηγμένο εργοστάσιο ελαιολάδου και ένα μοντέρνο «boutique» οινοποιείο καθώς και να εμπορεύεται τα προϊόντα της τόσο στην Ελληνικά όσο και σε διεθνής αγορές τιμώντας και προβάλλοντας την γενέτειρα της οικογένειας.

Παρά την αύξηση στις παραγόμενες ποσότητες και την ανάπτυξη στις δραστηριότητες της επιχείρησης η Ανώσκελη Α.Β.Ε.Ε. παραμένει μια οικογενειακά διοικούμενη επιχείρηση με προσήλωση στην εξαίρετη ποιότητα, τις παραδοσιακές αξίες και την υποστήριξη της τοπικής κοινωνίας.